flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

За незаконний вилов риби особу притягнуто до кримінальної відповідальності

20 лютого 2020, 15:42

18.02.2020 року Бериславським районним судом Херсонської області розглянуто справу відносно громадянина Т. за частиною першою статті 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду).

Так, громадянин Т. в період весняно-літньої заборони на лов водних біоресурсів у Дніпровсько-Бузькій естуарній системі та Каховському водосховищі в зоні контролю Херсонського рибоохоронного патруля, не маючи дозволу на спеціальне використання об’єктів тваринного світу, заздалегідь підготувавши заборонене знаряддя лову - сітку мисинову, установив її у р. Козак, яка входить до придаткової системи р. Дніпро, поблизу берега, неподалік насосної станції, розташованої на околиці с. Львове Бериславського району Херсонської області, якою виловив 69 екземплярів риб виду оселедець. Того ж дня близько 22 години 20 хвилин на березі під час вибирання риби з сітки його виявили працівники органів рибоохорони.

У результаті зазначених дій громадянином Т. інтересам держави в особі Управління Державного агентства рибного господарства у Херсонській області заподіяно шкоду, яка згідно з висновком експерта складає 10 005, 00 гривень.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину в пред'явленому обвинуваченні визнав повністю, цивільний позов визнав у повному обсязі, проти його задоволення не заперечував. Зазначив що більш такого не повториться.

Дослідивши усі обставини у справі, особу обвинуваченого, який за місцем проживання характеризується позитивно, має на утриманні неповнолітню доньку, є учасником АТО, на обліку лікаря нарколога та лікаря психіатра не перебуває, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, до обставин, що пом’якшують покарання суд відносить щире каяття, обставин, що обтяжують покарання судом не встановлено, суд вважає за необхідне призначити громадянину Т. мінімальне покарання, передбачене санкцією ч.1 ст.249 КК України, у вигляді штрафу, що буде необхідним та достатнім для його виправлення та попередження нових злочинів.

Суд ухвалив визнати громадянина Т. винуватим у вчинені злочину, передбаченого ч.1 ст. 249 КК України, та призначити покарання у виді  штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1 700, 00 грн. 

Стягнути з громадянина Т. на користь держави в особі Управління Державного агентства рибного господарства у Херсонській області шкоду, завдану кримінальним правопорушенням, у розмірі 10 005,00 грн.

Стягнути з громадянина Т. на користь держави судові витрати за проведення експертизи у розмірі 16 799, 00 грн.

Речові докази: заборонене знаряддя лову сітку мисинову конфіскувати на користь держави та знищити. Водні живі біоресурси, а саме: рибу оселедець у кількості 69 штук конфіскувати на користь держави.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

 

Ознайомитись з вироком суду можна за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/87668029