flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Обвинувачених у згвалтуванні Крашкової міліціонерів судять три жінки

17 жовтня 2013, 13:52

 Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області на цьому тижні продовжив розгляд «справи врадіївських гвалтівників», щоправда, засідання проводилися в закритому режимі. Свого часу історія 29-річної мешканки цієї області Ірини Крашкової, над якою поглумилися співробітники місцевої міліції, сколихнула всю Україну. Підсудні вже заявили, що не визнають себе винними, а потерпіла вимагає 1 млн грн. компенсації.

Опис «подвигів» трійці — екс-міліціонерів лейтенанта Дмитра Поліщука, капітана Євгена Дрижака і таксиста Сергія Рябіненка — зачитала прокурор Наталія Висоцька. Обвинувальний акт разом із підсудними слухала і потерпіла. До речі, незважаючи на її прохання зробити процес відкритим, велику частину допитів проводитимуть у закритому режимі у зв’язку з тим, що йдеться про згвалтування.
За версією слідства, озвученою на засіданні, наприкінці червня І.Крашкову побили і згвалтували троє чоловіків. Повернувшись до села, Ірина назвала своїх кривдників — ними були міліціонери Д.Поліщук та Є.Дрижак і таксист С.Рябіненко. І хоча Є.Дрижак стверджував, що якраз в цей час був на чергуванні в міліції, згодом прокуратура заявила: його алібі розсипалося. Спроба ймовірних злочинців уникнути відповідальності викликала справжню революцію у Врадіївці та розгром місцевого РВВС. Пересічні громадяни вимагали покарати винних.
Двом міліціонерам слідство висуває низку обвинувачень: замах на вбивство, грабіж, згвалтування, а також зловживання службовим становищем. Крім того, даючи характеристики підсудним, прокурор розповіла, що один з них — капітан Є.Дрижак — недбало ставився до несення служби, незаконно зберігав у себе вдома документи, матеріали різних проваджень, які навіть не були зареєстровані у відділенні, по суті, приховував заяви людей. Більше того, він купував і зберігав у себе в гаражі наркотики, зокрема каннабіс. Н.Висоцька повідомила, що інший підсудний, Д.Поліщук, без дозволів (або за підробленими дозволами) зберігав у себе мисливську зброю, та й сам оформлював підроблені документи на зберігання зброї.
«Найскромніше» звинувачення висунуто С.Рябіненку — йому інкримінують замах на умисне вбивство, а також грабіж. Водночас таксист проходить у справі і як потерпілий, оскільки керівництво Врадіївського РВВС з метою приховання злочину вчиняло вдносно нього «незаконні дії». А адвокат підсудного Олексій Гончарук узагалі називає свого підзахисного жертвою. «Я вважаю, що мій підзахисний сам є жертвою. Його участь — мінімальна. Зрозумійте, він, як перелякана дитина, він, дійсно, ще дитина, і я хочу на цьому зробити акцент», — заявив захисник. До речі, на лаві підсудних опинилися і вищі міліційні чини — скажімо, у спробі приховати скоєний його підлеглими злочин обвинувачується заступник начальника Врадіївського РВВС Михайло Кудрінський.
Є.Дрижак у суді поводився досить самовпевнено: не вагаючись, заявив, що винним себе не визнає. Д.Поліщук лише частково визнав свою провину — по епізодах, які пов’язані із зберіганням зброї і не мають стосунку до згвалтування. Проте в усьому іншому він свою провину заперечував. С.Рябіненко визнав свою провину частково: він повідомив, що в ту ніч віз Ірину в своїй машині, але її не бив.
Прокурор звернулася до суду з проханням призначити компенсацію за лікування І.Крашкової в сумі 10581 грн. Крім того, призначити відшкодування фізичних і моральних збитків потерпілої солідарно — з кожного підсудного. Тим часом, за словами адвоката С.Рябіненка, І.Крашкова пред’явила позов до насильників про відшкодування їй моральних збитків у розмірі 1 млн грн. Представник прокуратури підтвердила цю інформацію журналістам. За словами захисника С.Рябіненка, в його клієнта немає грошей на компенсацію моральних збитків.
До речі, обвинувачених у згвалтуванні та спробі вбивства І.Крашкової судять три жінки — заступник голови Первомайського міськрайсуду Тетяна Літвіненко і судді Світлана Сотська і Тетяна Маржина. Можна припустити, що до кривдників Ірини вони поставляться більш строго, ніж їхні колеги-чоловіки.

www.zib.com.ua