flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Навчання на тему «Суд і медіація»

31 травня 2018, 17:01

Медіація

Судді Берилавського районного суду Херсонської області у Національній школі суддів України пройшли навчання на тему «Суд і медіація».

Що ж таке медіація? Медіація – це позасудова структурована процедура позасудового врегулювання конфлікту шляхом переговорів сторін конфлікту за допомогою нейтрального та незалежного посередника – медіатора.

Відмінними ознаками медіації є структурованість її процедури, наявність чітких принципів та націленість на роботу з потребами та інтересами сторін конфлікту.

Медіатор – спеціально підготовлений незалежний, нейтральний та неупереджений фахівець, який за допомогою відповідних технік та навичок сприяє сторонам конфлікту в його врегулюванні, організовує та проводить медіацію. Медіатор має налагодити комунікацію та конструктивне співробітництво сторін по розв’язанню конфлікту. На відміну від судді чи арбітра медіатор не вирішує конфлікт між сторонами, не постановляє обов’язкове для них рішення і не пропонує якихось варіантів вирішення спору. Варіанти врегулювання виробляють самі сторони спору, керуючись власними інтересами та потребами. Тобто, медіатор не впливає на результат переговорів між сторонами конфлікту та не приймає рішень щодо його врегулювання, рішення приймається виключно сторонами.

Чи варто звертатись людям до процесу медіації? Звісно, що так, оскільки він більш швидкий, ніж судовий.

Суддя досліджує докази, оцінює правову позицію кожної сторони. Медіатор – це посередник у взаємних переговорах і він не займається дослідженням, а лише направляє сторони на вирішення конфлікту.

Кінцевою ланкою процесу медіації є досягнення угоди між медіантами (сторонами конфлікту).

Варто також зазначити, що участь у медіації не позбавляє права на судовий захист. Сторона медіації може в будь-який момент вийти з процедури медіації та повернутися/звернутися до суду.

Чи може суд самостійно запропонувати медіацію сторонам? Я вважаю, що може, оскільки п.2 ч.5 ст.12 ЦПК України передбачено: суд, зберігаючи об’єктивність і неупередженість сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами. Ініціатива суду на медіацію між сторонами є вірним рішенням.

Медіація дозволить зменшити навантаження на суддів, скороти строки розгляду справ, зменшити кількість оскаржуваних рішень, зменшити витрати суду на розгляд справ.

Переваги медіації для сторін конфлікту є: економія коштів; конфіденційність переговорів; відновлення комунікації сторін конфлікту та збереження стосунків у майбутньому.

 

В теперішній час у Парламенті вирішується доля проекту Закону «Про медіацію». Українські медіатори працюють без правового забезпечення своєї діяльності, використовуючи обмежені можливості застосування медіації в рамках чинного законодавства. З 2014 року в Україні створена Національна асоціація медіаторів України, на офіційному сайті якої міститься реєстр сертифікованих медіаторів.

Наостанок бажаємо громадянам не потрапляти в конфліктні ситуації, а в разі виникнення конфлікту, спробувати вирішити його за допомогою процедури медіації.

 

Суддя-спікер Бериславського районного суду Херсонської області                            Волошин Р.Р.

 

Дана стаття буде опублікована в газеті Бериславської районної ради «Маяк» № 22 від 02.06.2018.