flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Скоро вступає в чинність Положення про доступ судів до ЄДР

30 серпня 2013, 09:58

Незабаром офіційно почне діяти затверджене Мін'юстом Положення про порядок доступу судів загальної юрисдикції до відомостей Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців.

Положення про порядок доступу судів загальної юрисдикції до відомостей Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців набуде чинності 16 вересня 2013, і затверджене наказом Мін'юсту від 31.07.2013 р. № 1556 /5.

Документом встановлено, що судам загальної юрисдикції на безоплатній основі надається безперешкодний доступ до відомостей реєстру, який забезпечується державним підприємством "Інформаційно- ресурсний центр" шляхом безкоштовного підключення через реєстраційний портал - програмне забезпечення у формі інтернет -сторінки , що надає доступ користувачам до реєстру , а також облік сформованих суддями судів загальної юрисдикції електронних запитів і спеціальних витягів з реєстру.

Так, для формування витягу судді слід визначити критерії пошуку і вказати мету отримання витягу (номер справи, що розглядається суддею). Раніше суддя повинен був не просто вказати номер справи, а визначити повноваження (одноособовий розгляд справи, суддя-доповідач, головуючий суддя, член колегії), а також конкретизувати мету отримання відомостей (отримання відомостей про місцезнаходження особи; перевірка достовірності інформації, наданої особою; встановлення обставин у справі з обов'язковим зазначенням процесуального статусу особи, щодо якої сформовано запит, - позивач, відповідач, співучасник, свідок, потерпілий тощо). Відхід від такої деталізації можна тільки вітати, оскільки використання судами витягів з Реєстру суворо обмежена цілями судочинства, а надання відомостей з ЄДР іншим особам прямо заборонено законом.

Зокрема, відповідно до норм Положення з вибору судді в спеціальне витяг включаються відомості, актуальні на дату формування виписки або на дату, визначену суддею в електронному запиті. Факт формування спеціального витягу фіксується на реєстраційному порталі з вказівкою дати і часу його формування, мети отримання, прізвища, імені, по батькові судді.

Документ також визначає, що за допомогою реєстраційного порталу керівник апарату суду веде облік сформованих суддями електронних запитів і спеціальних витягів шляхом отримання статистичних відомостей про їх кількість за вказаний ним період, що не перевищує місяць відповідного року. Крім того, Положенням передбачені критерії пошуку в ЄДР даних про юросіб та фізосіб-підприємців, а також які відомості містить в собі такий спеціальний витяг. Важливим моментом є й те, що суду забороняється надавати іншим особам за їх зверненням відомості з ЄДР.