flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Мін'юст роз'яснив, у яких нотаріусів можна отримати витягання з ЄДР

30 серпня 2013, 09:38

При вчиненні нотаріальних дій підприємцям варто звертатися до нотаріусів, що мають доступ до ЄДР та можливість формування витягу самостійно.

За результатами звернення Держкомпідприємництва отримано лист-роз'яснення Міністерства юстиції щодо проблеми отримання витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які вимагаються нотаріусами для вчинення різних нотаріальних дій .

На сьогодні нотаріусам забезпечено безкоштовний доступ до даних ЄДР через офіційний веб-сайт Укрдержреєстру шляхом пошуку та перегляду інформації про юросіб та фізосіб-підприємців. Проте вказана інформація не містить категорій відомостей, які зазначаються при формуванні розширеного витягу. Потреба у формуванні такого витягу може виникнути, наприклад, при визначенні переліку засновників (учасників) юридичної особи, даних про розмір статутного капіталу, відомостей про органи управління юрособи, назви установчого документа і т.п.

Оскільки підключення та надання доступу нотаріусів до ЄДР законодавством не визначено як обов'язкове, його здійснення залежить тільки від бажання нотаріусів мати такий доступ шляхом укладення відповідного договору .

За оперативними даними технічного адміністратора ДП "Інформаційно-ресурсний центр" станом на 23.07.2013 надано доступ до ЄДР 394 нотаріусам (з можливістю формування витяги). У зв'язку з цим підприємцям рекомендовано звертатися для вчинення нотаріальних дій саме до таких нотаріусів.