flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Набрав чинності Закон України від 07.07.2010 р. №2453-VI "Про судоустрій і статус суддів"

18 жовтня 2010, 08:40

03.08.2010 р. набрав чинності Закон України від 07.07.2010 р. №2453-VI «Про судоустрій і статус суддів», яким, зокрема, внесені такі зміни:


1) у системі судів загальної юрисдикції діють вищі спеціалізовані суди як суди касаційної інстанції з розгляду цивільних і кримінальних, господарських, адміністративних справ.

2) у складі касаційної інстанції зміни стосуються створення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, який почне діяти з 1 листопада 2010 року на рівні з Вищим господарським та Вищим адміністративним судами. Відповідні зміни внесені до Кримінально-процесуального кодексу.

3) внесено зміни до Господарського процесуального кодексу — змінені строки порушення провадження у справі у господарському суді — та порядку надсилання ухвали про порушення провадження у справі сторонам, складання повного рішення у разі проголошення у судовому засіданні тільки вступної та резолютивної частини рішення. Змінені строки подання апеляційної скарги на рішення та на ухвалу місцевого господарського суду.

4) внесені зміни до Цивільного процесуального кодексу — змінена підсудність окремих справ. При цьому зміни щодо передачі до юрисдикції адміністративних судів та вилучення із цивільної юрисдикції спорів з приводу призначення, обчислення, перерахунку, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням та інших соціальних виплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг, речового майна, пайків або грошової компенсації замість них, вводяться в дію з 1 січня 2011 року. Справи щодо таких спорів, які перебуватимуть у провадженні суду першої, апеляційної чи касаційної інстанції станом на 1 січня 2011 року, завершуються розглядом у цих судах. А позовні заяви, апеляційні та касаційні скарги щодо таких спорів, які подані до 1 січня 2011 року і провадження за якими не відкрито, розглядаються відповідними судами, до яких вони подані.

5) змінений порядок надсилання викликів та повідомлень. Так, у Цивільному процесуальному кодексі (ст. 74) у разі ненадання сторонами інформації щодо їхньої адреси судова повістка надсилається юрособам та фізособам-підприємцям за місцезнаходження (місцем проживання), зазначеним в Єдиному державному реєстрі. Згідно з Кодексом, адміністративного судочинства (ст. 38) суб’єкту владних повноважень текст повістки надсилається електронною поштою (факсимільним повідомленням) на адресу електронної пошти або на номер факсу (телефаксу), які містяться у Єдиній базі даних електронних адрес, номерів факсів (телефаксів) суб’єктів владних повноважень. Такий самий порядок може бути застосовано також щодо особи, яка бере участь у справі, незалежно від того, чи є вона суб’єктом владних повноважень, у разі якщо зазначила адресу своєї електронної пошти (номер факсу, телефаксу) і не висловила заперечень проти її використання для одержання текстів судових рішень та інших документів.
Але зміни щодо направлення текстів повісток електронною поштою, факсом (телефаксом) вводяться в дію з дня повідомлення Державною судовою адміністрацією України в газетах «Голос України» та «Урядовий кур’єр» про початок функціонування Єдиної бази даних електронних адрес, номерів факсів (телефаксів) суб’єктів владних повноважень.
6) враховані й вимоги Рішення КСУ №8-рп/2010 від 11.03.2010 р. в частині неконституційності норм щодо визнання за Верховним судом повноваження касаційної інстанції (встановлення подвійної касації перегляду рішень судів). Але за Верховним судом України залишено право на перегляд справ з підстав неоднакового застосування судами (судом) касаційної інстанції однієї і тієї самої норми матеріального права у подібних правовідносинах у порядку, передбаченому процесуальним законом. Відповідні зміни внесені до всіх чинних процесуальних кодексів.