flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Інтерв’ю з головою суду

15 січня 2018, 15:54

 

На початку січня 2018 року голова Бериславського районного суду Херсонської області Миргород Валентини Степанівни надала інтерв’ю для районної газети «Маяк». Під час проведення інтерв’ю голова суду відповіла на питання щодо впровадження судової реформи.

 

Валентина МИРГОРОД «Реформу впроваджуємо, а не обговорюємо»

Більше ніж рік тому стартувала конституційна судова реформа. За цей час введено адвокатську монополію у вищих судах, розпочато формування нового Верховного Суду, створено Вищу раду правосуддя та Громадську раду доброчесності, прийнято закон про Конституційний Суд України, розроблено нові процесуальні кодекси тощо. Незважаючи на те, що судова реформа ще не завершилася, сьогодні майже всі її новації активно обговорюються у суспільстві.

А як сприймають реформування судоустрою у нашому районі «Маяк» запитав у голови Бериславського районного суду Херсонської області Валентини Миргород.

- Валентино Степанівно, спочатку дозвольте поцікавитись, чи правильно названа Ваша посада, з огляду на зміни які відбулись в судовій системі?

  • На даний момент я, як Ви правильно сказали, голова Бериславського районного суду, але в найближчий час все може змінитись, оскільки відповідно до Указу Президента України №451/2017 від 29.12.2017 року Бериславський районний суд буде реорганізовано шляхом злиття з Новокаховським міським судом Херсонської області та утворено Новокаховський окружний суд у місті Новій Каховці та Бериславському районі Херсонської області.

- То це означає, що з утворенням Новокаховського окружного суду у місті Новій Каховці та Бериславському районі Херсонської області, Бериславський районний суд Херсонської області припинить свою діяльність?

- ні, суд надалі буде працювати, але юридично він буде об’єднаний із сусіднім Новокаховським міським судом.

Я правильно зрозумів, громадяни зможуть звертатись до того ж суду що і раніше?  

  • так Ви зрозуміли правильно. Зі створенням окружного суду, не означає, що громадянам доведеться їздити до сусіднього міста Нова Каховка – вони звертатимуться до суду як у своєму районному центрі, так і туди. Там буде приміщення суду, у якому будуть судді, канцелярія, але юридично це буде окружний суд, об'єднаний із судом нашого району. Якщо в Бериславському районі з якихось причин судді не буде, то у громадян буде можливість звертатися до суду в м. Нова Каховка.



Судова реформа принесла багато змін в судовій системі України, розкажіть про найбільш важливі.



  • По-перше однією з новацій судової реформи стало створення Громадської ради доброчесності як органу, покликаного сприяти Вищій кваліфікаційній комісії суддів України у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності.

  • По-друге новелою судової реформи є поступове запровадження адвокатської монополії на представництво інтересів у судах. Так, вже з 01.01.2017 р. виключно адвокатами та прокурорами здійснюється представництво інших осіб у Верховному Суді й касаційних судах, а з 01.01.2018 р. та з 01.01.2019 р. представництво лише такими особами здійснюватиметься в судах апеляційної та першої інстанцій, відповідно.

  • По-третє, новелою є створення у системі судоустрою 2-х вищих спеціалізованих судів – Вищого суду з питань інтелектуальної власності та Вищого антикорупційного суду, які розглядатимуть окремі категорії справ як суди першої інстанції.

  • Значним конституційним нововведенням є запровадження інституту конституційної скарги, що надає кожному право звернутися до Конституційного Суду України зі скаргою щодо конституційності закону України, якщо особа вважає, що закон України, застосований в остаточному судовому рішенні у її справі, суперечить Конституції України.

  • Серед процесуальних новацій, можу виділити, поступовий перехід від «паперового» до «електронного» судочинства. Так, згідно з новими процесуальними кодексами, суди проводитимуть розгляд справ за матеріалами в електронній формі. Лише у разі неможливості такого розгляду з технічних причин допускатиметься розгляд справ за матеріалами в паперовій формі.

  • Виключно в електронній формі передбачатиметься надсилання всіх документів у справах особам, які зареєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі. Також відповідно до нових процесуальних кодексів учасники судового процесу матимуть можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду (вдома, на робочому місці тощо), а свідкам та експертам – у приміщенні іншого суду.

І насамкінець, з огляду на те що наше інтерв’ю Новорічне, хочу скористатися можливістю та привітати всіх читачів газети «Маяк» з Новим роком та Різдвом Христовим! Хай рік прийдешній буде щедрим для Вас на здоров'я, радість та здійснення всіх бажань, нових задумів і планів.

Спілкувався                                                                                                               Д.ТЕРТИЧНИЙ

 

Інтерв’ю опубліковано в районній газеті «Маяк» № 2 від 13 січня 2018 року