flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Судді Херсонщини вчилися правильно писати тексти рішень

23 лютого 2018, 15:02

Правильність застосування норм ділової української мови під час написання судового рішення забезпечує доступність і чіткість його змісту. На цьому наголосив голова Апеляційного суду Херсонської області Олександр Коровайко.

 

Символічно, що семінар, спрямований на вдосконалення та поглиблення знань ділової української мови суддями Херсонської області, відбувся напередодні Міжнародного дня рідної мови, який відзначався 21 лютого.

Як зауважив директор Одеського регіонального відділення Національної школи суддів Валерій Левенець, тема семінару була обрана невипадково: «Якщо ми уважно послухаємо радіо, почитаємо друковані видання, звернемо увагу на мову, яка лунає з телеекранів, то зрозуміємо, що допускається багато помилок. Тому цей семінар має підвищити професійний рівень суддів, адже вони як висококваліфіковані юристи повинні правильно складати документи не лише з юридичної точки зору, але й з огляду на мовні норми», — наголосив він.

Доцент кафедри прикладної лінгвістики НУ «Одеська юридична академія», к.ф.н. Анастасія Кісельова, яка була запрошена як лектор, запропонувала слухачам чимало модулів. Окрему увагу було приділено аналізу помилок у судових рішеннях.

Завдяки поєднанню інтерактивних міні-лекцій, виконанню практичних завдань, обговоренню особливостей застосування норм ділової мови в професійній діяльності та опрацюванню помилок робота була змістовною, жвавою та насиченою.

Насамкінець О.Коровайко зазначив, що постійне самовдосконалення та поглиблення знань, у тому числі ділової української мови, є запорукою якісного складання процесуальних документів та ефективного правосуддя.