flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Щодо подій біля будівлі суду 25 серпня 2016 року

26 серпня 2016, 17:23

           25 серпня 2016 року біля будівлі Бериславського районного суду Херсонської області, за адресою м. Берислав, вул. Центральна, 249, відбулася акція на підтримку підсудного Слабченко Олексія Анатолійовича, який обвинувачується у скоєні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України, а саме: в перевищенні службових повноважень працівником правоохоронного органу, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які явно виходять за межі наданих йому прав чи повноважень, що завдали істотної шкоди інтересам окремих громадян та супроводжувалися насильством, за відсутності ознак катування.

Учасники акції, під час її проведення, шляхом залякування із застосуванням погроз  відносно судді у цій справі, вимагали ухвалення бажаного для них рішення.
Згідно з Конституцією та законами України, суди вирішують передані їм справи неупереджено на основі поданих сторонами обвинувачення та захисту доказів. Судді при розгляді справ керуються виключно законами України і зокрема процесуальним законодавством. Перегляд судових рішень можливий лише у передбачений процесуальним законом спосіб.
Незалежність суддів визначено в Україні як конституційний принцип організації та функціонування судової влади з метою забезпечення права осіб на справедливий суд.
Наголошуємо, що дії у вигляді впливу на суд з метою спонукання його до ухвалення певного рішення по конкретній справі, є неприпустимими в цивілізованому суспільстві. Особливо, коли такі дії, проявляючи відверту неповагу до суду та правовий нігілізм, здійснюють представники влади. Принцип незалежності суддів гарантує кожній особі право на розгляд її справи незалежним і безстороннім судом. Вимоги щодо ухвалення судового рішення на користь однієї сторони у справі, які до того супроводжуються погрозами суду, порушують право іншої сторони у цій же справі на справедливий суд.
Бериславський районний суд Херсонської області звернувся до Ради суддів України з проханням надати належну оцінку вказаним подіям.
 
 
Суддя-спікер
Волошин Р.Р.