flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

18 лютого відбулося обговорення проекту Кодексу суддівської етики, підготовленого групою членів Асоціації українських правників

04 березня 2013, 10:26

Ретельна підготовка
Кодекс суддівської етики, на думку розробників, має сприяти утвердженню гарантій для реалізації права на судовий захист прав і свобод людини і громадянина, прав та законних інтересів юридичних осіб, інтересів держави на засадах верховенства права, а також утвердженню незалежності та безсторонності судової влади, зміцненню її авторитету в суспільстві.
Розробники підкреслюють, що в їхньому проекті були враховані напрацювання Ради суддів з цього питання, а також Бангалорські принципи поведінки суддів, схвалені резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН.
Як зазначив голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький: «Ці принципи найбільш збалансовані й передбачають систему показників, за якими можна вимірювати не лише морально-етичний зміст правосуддя, морально-етичну складову поведінки судді, а й незалежність судових органів».
Проектом також передбачається вдосконалення механізму контролю за виконанням етичних норм шляхом створення Комісії етики суддів, до функцій якої належатиме попередній неупереджений та об’єктивний експертний розгляд питань дотримання суддями норм і принципів суспільної моралі та професійних етичних стандартів, що, у свою чергу, підвищить рівень довіри громадян до судової системи.


Про кодекс відверто
Свою думку щодо кодексу висловили більшість учасників круглого столу. Зокрема, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Віктор Мікулін наголосив, що закон «Про судоустрій і статус суддів» вимагає від з’їзду прийняти Кодекс професійної етики. Проект, винесений на обговорення, доповідач назвав грунтовним і змістовним. Також він вказав, що в ньому є новели, яких немає в проекті, запропонованому Раді суддів України. Це, наприклад, залучення Комісії етики суддів до розгляду питань щодо визначення правильності поведінки суддів.

В.Мікулін розповів, що коли ВККС розглядає питання про притягнення суддів до відповідальності, іноді виникають суперечки і дискусії щодо того, правильно вчинив суддя чи ні. «Тому слушно було б якби така поважна установа дала свої експертні висновки», — зазначив він.
Член ВККС також звернув увагу, що в проекті містяться принципи здійснення правосуддя, які й так визначені законами та Конституцією. «Бажано, щоб у кодексі більше говорилося про морально-етичну поведінку суддів як у процесі, так і поза ним», —
наголосив він. Також доповідач запропонував, аби посада судді обмежувала останнього і в особистому житті. Однак, як зауважив В.Костицький, це неможливо.
Заступник голови ВККС Микола Пінчук також долучився до обговорення. На його думку, прийняття КСЕ створює певні гарантії незалежності діяльності суддів. «На мою думку, прийняття цього кодексу сприятиме утвердженню незалежності суду в Україні», — наголосив М.Пінчук.
Також він зауважив, що останнім часом лунає багато натяків, що суд в Україні не є безгрішним. «Всі ми знаємо, що суддівський корпус формується не з представників іншої цивілізації. І в таких умовах очікувати від суду, що він буде зовсім безгрішним неможливо, але ми намагаємося створити в Україні за допомогою цього заходу неупереджене правосуддя й верховенство права. І це не тимчасовий, а перманентний процес», — наголосив суддя.
У свою чергу начальник управління по роботі зі зверненнями ВРЮ Лідія Чорна підкреслила, що кодекс не повинен дублювати закон. Інша її пропозиція стосувалася того, аби визначити чітку процедуру встановлення відповідальності за порушення норм документа.


Від обговорення до резолюції
На думку багатьох доповідачів, ухвалення кодексу стало б визначною подією й сприяло б зменшенню незаконного впливу на суддів.
В.Костицький підкреслив, що в остаточному проекті документа буде враховано багато зауважень, висловлених під час обговорення. Однак втілення деяких пропозицій, на його думку, неможливе. Зокрема, було порушено дуже непросте питання про відповідальність. «Є ВККС, яка наділена відповідними повноваженнями, є ВРЮ. І мені здається, що кодекс не треба перетворювати на сокиру, однак він має стояти на сторожі морально-етичних засад діяльності суду», — підкреслив науковець.
Щодо дублювання норм законодавства, В.Костицький зауважив, що положення щодо етичності поведінки судді є і в Бангалорських принципах, і в основних принципах ООН. Тому, на його думку, в цьому нема нічого поганого. «Адже ми пишемо, що це судді беруть на себе такі зобов’язання», — зазначив голова комісії.

В кінці обговорення учасники круглого столу одноголосно прийняли резолюцію, в якій, зокрема, рекомендовано З’їзду суддів узяти до уваги цей проект.