flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

РСУ просить Прем’єра відмовитись від переатестації суддів

08 вересня 2014, 14:39

 Рада суддів України звернулась до ВР з проханням, аби парламент при розгляді законопроекту, в перехідних положеннях якого передбачається атестація всіх суддів до 1 вересня 2015 р., врахував позицію суддівського корпусу.



Також Рада звернулась до Прем’єр-Міністра Арсенія Яценюка як суб’єкта зазначеної законодавчої ініціативи з метою відкликати з ВР внесені ним положення законопроекту №4322а „Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо оновлення державного апарату та спрощення надання адміністративних послуг” щодо переатестації суддів.

Як повідомляє кореспондент „ЗіБ”, Рада суддів вважає, що переатестація всіх суддів загрожує їх незалежності. „Судова система готова і здатна самоочиститись. У нас не має страхів щодо переатестації”, - зауважила член РСУ Тетяна Чумечанко, звернувши увагу на те, що атестація не має стосуватись всього суддівського корпусу в цілому.

Т.Чумаченко також зауважила, що у своєму рішенні РСУ має не лише вказувати на недоліки, які допустив законодавець, а й говорити про те, що вони згодні очистити свої лави і пропонувати дієві і ефективні шляхи очищення. Один з таких варіантів передбачений рішенням Ради суддів України, в якому зазначається, що від процедури атестації необхідно відмовитись, зосередивши зусилля на вдосконаленні законодавства, при
якому повною мірою кар’єра суддів буде залежати від рівня знань та професійної кваліфікації.

На думку РСУ, аби посилити відповідальність суддів за дотриманням законодавства під час розгляду справ варто вдосконалити юридичні підстави відповідальності суддів. „Зокрема, це стосується суддів, які знехтували положеннями закону і порушили присягу судді та передбачити для них більше санкцій дисциплінарної відповідальності з метою їх диференціації”, - вказано в рішенні.

Як вважає РСУ, одним із шляхів для посилення відповідальності суддів може бути застосований такий вид дисциплінарної відповідальності як проходження повторного кваліфіспиту. Якщо ж суддя його не складе – його буде звільнено у зв’язку з недостатнім кваліфікаційним рівнем.

http://zib.com.ua