flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Держава створює інформаційний щит

02 вересня 2014, 14:11

 На минулому засіданні Ради національної безпеки та оборони України було ухвалено комплекс заходів захисту суверенітету і територіальної цілісності України, стратегічні пріоритети в зовнішній політиці, збільшення бойових можливостей армії, інших військових формувань, правоохоронних органів з використанням потенціалу оборонної промисловості, зміцнення системи забезпечення, інформаційної кібербезпеки України.

«Ситуація, безумовно, надзвичайно складна, і ніхто не збирається її спрощувати. Але вона достатньо контрольована, щоб ми не піддавалися паніці, зберігали холодний розум, здоровий глузд і чіткий розрахунок наших подальших дій, — заявив президент Порошенко. — Дестабілізація ситуації і паніка — така сама зброя, як танки, БТРи і «калаші». Вона дозволяє, неглибоко занурюючись у територію, дестабілізувати ситуацію у всій країні».

З цього приводу голова СБУ Валентин Наливайченко закликав співгромадян не піддаватися паніці, яка створюється у мережі Інтернет та на різних ресурсах, перевіряючи поширювані повідомлення, оскільки значна їх кількість є дезінформацією.

«Використання паніки і спеціальних психологічних операцій, військових так званих журналістів, які співпрацюють із терористичними організаціями, є найнебезпечнішою зброєю з дестабілізації ситуації, — розповів на брифінгу очільник спецслужби. — Ми сподіваємося, що наші громадяни не піддаватимуться паніці, а спокійно і зважено сприйматимуть поширювану в мережі інформацію».

За його даними, спецслужби Росії та спільники терористів під виглядом журналістів здійснюють інформаційну атаку, використовують брудні психологічні прийоми і не лише виправдовують військову агресію та злочини терористів, а й свідомо спотворюють інформацію для нагнітання паніки і дезорганізації життя суспільства.

«Нам достеменно відомо, що у 18-му спеціальному центрі ФСБ РФ працює близько 1500 людей, які щодня працюють для дезінформації та провокації, щоб створити і використати паніку в соціальних мережах, зокрема у Фейсбуці. Крім того, роботу тамтешніх спецслужб у цій мережі використовують для блокування аккаунтів наших громадян та для розповсюдження панічної й брехливої інформації», — застеріг фахівець.

В інформаційній війні беруть участь громадяни РФ з посвідченнями журналістів. Найзухваліше й найбрехливіше діють журналісти таких медіа, як Life News та «Звєзда».

Україна здійснює заходи із захисту ресурсів та інформації, що на них розміщена. Уряд досягнув домовленості із провідними глобальними Інтернет-сервісами для запобігання блокуванню інформації про злочини терористів на нашій території.

«Завершено переговори, і Google вживає заходів для недопущення блокування YouТube та інших ресурсів, на яких оприлюднюють правдиву інформацію, зокрема про злочини терористів і військовослужбовців РФ на нашій території. Блокування таких ресурсів із території РФ тепер, сподіваємося, буде припинено», — сказав Валентин Наливайченко.

За матеріалами видання «Урядовий кур’єр».