flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Великоолександрівський районний суд Херсонської області

Щодо роз’яснень окремих питань, пов’язаних із набранням чинності Постанови КМУ від 01 березня 2014 року № 65

07 квітня 2014, 14:18

 Територіальне управління Державної судової адміністрації України в Херсонській області у зв'язку з чисельними зверненнями щодо окремих питань, пов'язаних із набранням чинності Постави Кабінету Міністрів України від 01 березня 2014 року № 65 «Про економію державних коштів та недопущення витрат бюджету», повідомляє наступне. 

Пункт 15 додатку 1 до постанови КМУ № 65 містить норму, що вимагає припинення заповнення вакантних посад (крім посад керівників структурних підрозділів та їх заступників, а також випадків переведення з посади на посаду спеціалістів у межах структурних підрозділів органу державної влади в разі виникнення виробничої потреби, працевлаштування працівників патронатних служб членів Кабінету Міністрів України). Відповідно до нормативних вимог зазначена постанова «Про економію державних коштів та недопущення витрат бюджету» набрала чинності 12 березня 2014 року. 

Водночас за загальновизнаним принципом права закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі. Цей принцип закріплений у частині першій статті 58 Конституції України, за якою дію нормативно-правового акта в часі розуміється гак, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той
закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце. 

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи забов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. 

Законодавчо створена модель відповідно до якої, визначено порядок заповнення вакантних посад державних службовців, у тому числі в місцевих загальних судах України. 

З огляду на зазначені положення та відповідно до ч.4 ст.149 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» керівник апарату суду призначає та звільняє з посади працівників апарату суду відповідно до діючого законодавства. 

У зв’язку з цим Державна судова адміністрація України звернулася з листами до компетентних органів з метою тлумачення механізму застосування заходів, передбачених відповідною постановою, з врахуванням специфіки роботи в органах судової влади.